napja 
 

Alternatív zenei sztárokkal jönnek az irodalmi romkoncertek (Programajánlók - Muzsika)
Alternatív zenei sztárokkal jönnek az irodalmi romkoncertek

Ivan & The Parazol duó, Szűcsinger azaz Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián, Prieger Zsolt, valamint Vecsei H. Miklós és Balla Gergő a Platon Karatevből is fellép a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program irodalmi Romkoncert sorozatában idén nyáron.

Veszprém és a Balaton-felvidék egyedülállóan gazdag középkori örökséggel rendelkezik, hiszen a régió településeit járva lépten-nyomon kolostor-, templom-, kápolna- és várromokra bukkanunk. Ezeket a romokat tölti meg élettel és művészettel a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Romkoncert sorozata.

A természetközeli helyszínekre szervezett eseményekben közös, hogy mindet Balaton-felvidéki, vagy veszprémi romok tövébe szervezik, kis közönség előtt és az előadók minimális hang-és fénytechnika igénybevételével játszanak. Az irodalmi ihletésű koncerteken a személyesebb, intimebb kapcsolódás lehetőségeit szeretnék megteremteni az előadók, a közönség és a környezet között, éppen ezért lesznek az előadások kis létszámúak.

Június 26-án, a veszprémi Margit-romoknál az Ivan & The Parazol játssza el első magyar nyelvű lemezének, a Budai Popnak a dalait. A lemezen hallható számok akusztikus formában születtek. A zenekar dalszerző párosa, Balla Máté és Vitáris Iván, most visszanyúlnak a gyökerekhez és ilyen formában fogják megmutatni őket, az album elejétől a végéig.

Július 31-én, a balatoncsicsói Szent Balázs templomromnál a Szűcsinger lesz halható Szűcs Krisztián zenész (HS7, Budapest Bár) és a költő Szálinger Balázs szereplésével. Az est forrása a két alkotó közös mániáiból ered azaz Petőfi Sándorból, Beatlesből és a magyar kabaréból. Közös dalok, tinédzserkori versek, megjelenés előtt tesztelendő slágerek, háború és béke, jelenetek, új szövegű Beatles, pszichedelikus Petőfi – és az est végén a „Világslágerek Magyarul” című blokk, ami után szem nem marad szárazon.

Augusztus 28-án, a dörgicsei, Boldogasszony templomromnál Prieger Zsolt és alkotótársai, Nők, extázisban című műsorát hallhatjuk. Az előadást az alkotó női szentek írásaiból állította össze. A koncert különlegessége, hogy ez alkalommal három hölgy is megfordul a színpadon, így Bakonyi Alexa, Szamosi Zsófia és Magyar Bori is része lesz az előadásnak.

Az eseménysorozat 2022-es zárókoncertje szeptember 11-én, Vecsei H. Miklós és Balla Gergő (Platon Karatev) József Attila-estje lesz. A veszprémi Margit-romokhoz visszatérő előadáson rendhagyó meséket hallhatunk majd József Attila életéről, versekkel, zenével.

A minimális környezetterhelés, a természet és a történelem értékeinek felfedezése és védelme kiemelten fontos eleme a programsorozatnak, ezért az előadások ZERO WASTE, vagyis hulladékmentes eseményként valósulnak meg.

A sorozat eseményei ingyenesek, de online előzetes regisztrációhoz kötöttek. Az eseményekre a regisztráció a fellépések előtt pár héttel indul – az első koncerte - Ivan & The Parazol duó – Budai pop akusztik – már nyitva van a regisztrációs felület.

Részletes program - 2022

Ivan & The Parazol duó – Budai pop akusztik

2022. 06.26. / 19:00 – Veszprém, Margit-romok

Esemény: https://fb.me/e/1oI4lHtZg

Regisztráció: https://veb2023.typeform.com/to/r5R7GxtU

 

Szűcsinger (Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián)

2022. 07.31. / 18:00 – Balatoncsicsó, Szent Balázs templomrom 

Esemény: https://fb.me/e/2bg8psJWW

 

Prieger Zsolt - Nők, extázisban

2022. 08.28. / 20:00 – Dörgicse, Boldogasszony templomrom

Esemény: https://fb.me/e/20yh2jRlO

 

Vecsei H. Miklós - József Attila-est

Rendhagyó mesélés József Attila életéről, versekkel, zenével

Vendég: Balla Gergő (Platon Karataev)

2022. 09.11. / 20:00 – Veszprém, Margit-romok

Esemény: https://fb.me/e/1Ighqibb0

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat