napja 
 

Hoz-e a nyuszi kiselefántot húsvétra? (Programajánlók - Kultúra)
Hoz-e a nyuszi kiselefántot húsvétra?

Az elkövetkező hetekben várják a Budapesti Állatkert legújabb kiselefántjának világra jövetelét, ezért már most teljes a készültség az elefántok körül. A városligeti intézmény a honlapján és közösségi média felületein közzétett kisfilmben mutatja be az előkészületeket a nagyközönségnek.

Múlt ősszel jelentette be a Fővárosi Állat- és Növénykert, hogy Angele (e: Anzsel), a tizenkilenc esztendős nőstény ázsiai elefánt hamarosan újabb kiselefántnak ad majd életet. Mivel az elefántoknál a vemhességi idő nagyjából 22 hónap szokott lenni, az állatkerti szakemberek úgy számolnak, a bébi most tavasszal jön majd világra.

 A várható ellés miatt március közepe óta teljes a készültség az elefántok, mindenekelőtt a kismama, a szépen gömbölyödő Angele körül. Az állatorvosok és a gondozók rendszeresen figyelemmel kísérik az állatok viselkedését, és minden mást, ami a közelgő ellésre utalhat. Angele-nek már most is van teje, de ebből még nem lehet túl sok mindenre következtetni, hiszen előző borja, a hároméves Arun is szokott még időnként anyatejet inni. Az ellést megelőző órákban viszont az anyaállat jellegzetes viselkedéséből már tudni lehet, hogy a kicsi hamarosan világra jön.

 Mivel az ellés általában éjszaka történik, a „szülőszobaként” is használt Elefántcsarnokban már korábban egy távirányítással mozgatható, éjjellátó kamerákból álló kamerarendszert építettek ki. E rendszer segítségével egyrészt az istálló közelében lévő ügyeleti szobából is nyomon lehet követni az eseményeket, de a munkatársak okostelefonjuk segítségével is rá tudnak nézni, hogy mi történik a „szülőszobában”. Két hete minden éjjel ügyeletet is tartanak, és természetesen felkészültek minden eshetőségre. A legjobb persze az lenne, ha egyáltalán nem kellene beavatkozni, amire jó esély is van, hiszen Angele már tapasztalt anyukának számít: ez a mostani már a harmadik ellése lesz.

 Az elléssel kapcsolatos előkészületekről a Budapesti Állatkert csütörtökön egy kisfilmet is közzétett honlapján és közösségi média felületein. Ez a videó is része a városligeti intézmény azon törekvéseinek, hogy addig, amíg az Állatkertet a koronavírus világjárvány miatt átmenetileg zárva tart, az interneten keresztül igyekeznek eljuttatni az állatkerti élményeket a nagyközönséghez.  A kisfilmből egyébként az is kiderült, hogy az Állatkerti Alapítvány jelenleg egy speciális „babamérlegre” gyűjt, amellyel a kiselefántot, sőt, a kifejlett ormányosokat is le lehet mérni.

A képen a budapesti elefántcsalád (ázsiai elefántok) látható: Balra Angele, a 19 éves anyuka, középen Assam, a 20 éves apuka, jobbra pedig előző kiselefántjuk, a 3 éves Arun látható. Bagosi Zoltán felvétele

https://www.youtube.com/watch?v=3Ea60so1-ko

 
<<< visszalépés
Jelenleg 0 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat