napja 
 

Made in Italy (Programajánlók - Film)
Liam Neeson: Egészen katartikus volt ez a film a saját gyászom feldolgozásában
Made in Italy

Nem példa nélküli, bár valóban ritka, amikor apa és fiú egy mozifilmben együtt szerepel. Az azonban már igazi kuriózumnak számít, ha a családtagok a filmvásznon is apa-fiú kapcsolatot alakítanak. Amikor pedig a szereplők egy, a valóságban megtörtént, személyes drámát dolgoznak fel a filmben, az már tényleg egyedülálló a mozifilmek világában.

A Made in Italy (12) pontosan erről szól. A két főszereplő, Liam Neeson és Micheál Richardson apa és fia a való életben is és ebben a szívmelengető, komédiába csomagolt családi drámában egy személyes tragédia feldolgozása is megtörténik: Liam Neeson felesége, Richardson édesanyja, évekkel ezelőtt egy síbaleset során életét vesztette.  A Toscana napsütéses vidékein játszódó film is pontosan erről szól: a londoni bohém művész, Robert, fiával, Jackkel visszatér Olaszországba, hogy felújítsa azt a nyaralót, melyet egykori felesége hagyott rájuk. A ház azonban borzalmas állapotban van, így apa és fia hozzálátnak a felújításnak és közben rádöbbennek, hogy nemcsak a nyaralóra, de kettejük kapcsolatára is ráfér egy alapos renoválás.

„Ez egy nagyszerű történet családról, szeretetről, együttérzésről és veszteségről. Ráadásul nem kevés humorral színezve. Számomra egészen katartikus volt a saját gyászom feldolgozásában. És az, hogy ezt a saját művészi kifejezési módommal, azaz a filmkészítésen keresztül tehettem meg, nagyon kivételes és különleges volt”- nyilatkozta a film bemutatója kapcsán Liam Neeson, az Oscar-díjra jelölt, északír származású színész.

Érthető módon a Made in Italy (12) másik főhősének, a Jacket alakító Micheál Richardsonnak is egyedi, semmihez sem hasonlítható élményt jelentett a forgatás: „Amikor először olvastam, fura érzés volt, hogy ennyire közel áll a történet hozzánk. Anyu tíz évvel azelőtt halt meg és a gyász feldolgozására nincs igazán recept. Van apunak egy mondata a filmben: Senki sem tudja, hogyan kell ezt csinálni.  Valóban így van. Gyakran előfordul, hogy a tragédia után bezárkóznak az emberek, magukba fojtják a gyászt. Szerintem nem ez a megfelelő módja a továbblépésnek, a feldolgozásnak. Ki kell engedni magunkból, sírni kell és emlékezni a szeretett emberre. Én ezt tettem.”

James D’Arcy, a Made in Italy (12) forgatókönyvíró-rendezője így emlékszik az itáliai napokra: „Az olaszországi forgatás során szerencsés és szerencsétlen körülmények is adódtak. Mázlim volt, hogy a leglelkesebb és legszorgalmasabb stábbal, valamint szereplőgárdával dolgozhattam együtt. Szerencsétlenségünkre ugyanakkor ötven éve nem volt olyan rossz idő Toszkánában tavasszal, mint a forgatás alatt! De még így is csodálatos volt ott dolgozni. Úgy éreztem, mindannyian egy csónakban evezünk, ami létfontosságú egy kiváló produkció elkészítéséhez.”

A Made in Italy (12) augusztus 6-tól tekinthető meg a mozikban.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat