napja 
 

Összeesküvés Amerika ellen (Programajánlók - Film)
Az HBO új minisorozata márciusban érkezik
Összeesküvés Amerika ellen

A Philip Roth azonos című - Összeesküvés Amerika ellen (The plot against America) - , díjnyertes regényén alapuló hatrészes minisorozat Amerika alternatív múltjában játszódik, melyet egy New Jersey-ben élő munkásosztálybeli zsidó család szemszögén keresztül mutat be. A sorozat a család történetét követi, miközben megélik Charles Lindbergh politikai felemelkedését, aki ugyan hősként tisztelt pilóta, azonban xenofób populista is, és elnökké választása után a fasizmus felé tereli az országot.

Az angol előzetes: https://youtu.be/T_Xu6FuP-IM

A minisorozat szereplőgárdájában látható Zoe Kazan (az HBO Fülledt utcákja) mint Elizabeth „Bess” Levin, egy előrelátó anya és háziasszony, aki aggódik a jövő miatt és igyekszik megóvni a családját az elmérgesedő politikai hangulatban; Morgan Spector (az HBO Gengszterkorzója és a hamarosan érkező The Gilded Age) mint Herman Levin, Elizabeth büszke és önfejű férje, aki biztosítási ügynökként dolgozik és próbálja megőrizni a normalitást a környezetében és amerikai állampolgárként bebiztosítani magát, még akkor is, amikor a hazája a fasizmus, antiszemitizmus és idegengyűlölő elzárkózás útjára lép; Winona Ryder (az HBO Mutassatok egy hőst című minisorozata) mint Evelyn Finkel, Bess hajadon nővére, akinek a számításait keresztülhúzta, hogy éveken át gondoznia kellett ágyhoz kötött édesanyját, és most a saját helyét keresi a világban; John Turturro (az HBO Aznap éjjele) mint Lionel Bengelsdorf, egy politikailag konzervatív rabbi, aki a dél-karolinai Charlestonból került ide, és megragadja a történelmi lehetőséget, hogy az alakuló Lindbergh-adminisztráció egyik kulcsfigurájává váljon; Anthony Boyle (a Harry Potter és az elátkozott gyermek című Broadway-előadás) mint Alvin Levin, Herman dühös, megárvult unokaöccse, aki a helyzet igazságtalansága és a nagybátyjával való politikai nézetkülönbségek miatt Newark utcáiról az európai csataterekre menekül, majd visszatér; Azhy Robertson (Házassági történet) mint a tízéves Philip Levin, a Levin-klán legfiatalabb tagja, akinek meg kell küzdenie saját ártatlan kíváncsiságával és növekvő szorongásával egy olyan világban, ami szemlátomást összeomlani készül; valamint Caleb Malis (Blood Widow) mint Sandy Levin, Levinék művészet iránt fogékony tizenéves fia, aki a szülei ellen lázad és kamaszkora összefonódik Lindbergh iránti fokozódó csodálatával.

 „Philip Roth, aki az egyik legnagyobb írónk volt, elsősorban azokról a történeteiről ismert, amelyek egyenesen az emberi szív és emberi természet közepébe találnak” – mondja David Simon, aki egyszer még személyesen is beszélhetett a sorozattervről az íróval Roth 2018-as halála előtt. „Ugyanakkor az Összeesküvés... egy megindító politikai röpirat a hazánkról, amely a totalitarianizmus és az intolerancia útjára lép. Az, hogy a regényt 2004-ben adták ki, korántsem jelenti, hogy napjainkban ne lehetne a jövőre vonatkozó jóslatként értelmezni. Roth figyelmeztetett minket, hogy mindez megtörténhet. És tényleg megtörténhet.”

 Az Összeesküvés Amerika ellen alkotója David Simon és Ed Burns, akik Philip Roth regényét dolgozták fel.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 0 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat