napja 
 

A datolya a karácsonyi menü régi-új alapanyaga (Gasztronómia - Konyhatrend)
A datolya a karácsonyi menü régi-új alapanyaga

A datolya pálmáját, a gyümölcs magas vitamin- és tápanyagtartalma miatt, az élet fájának nevezik az arab világban. Nálunk inkább csak az alternatív alapanyagokat használók konyhájában szokott előfordulni a datolya. A karácsonyi készülődés azonban jó alkalmat teremt arra, hogy a 60as évek után újra felfedezzük és megszeressük ezt az egzotikus finomságot.

Sok olyan étel készülhet datolyával, amik egyszerűen építhetők be az ünnepi menübe, és mivel most van Afrikában és a Közel-Keleten a szüreti időszak, a hazai szupermarketekben és a jobb piacokon is kapható ez a borostyán-barna színű ínyencség. Ám mielőtt főzni kezdünk vele, nézzük meg mit érdemes tudni erről a szuperételről!  

A datolya a világon az egyik legrégebb óta termesztett gyümölcs. Több mint 2000 fajtája létezik, ebből az egyik legnagyobb termelő országban, Tunéziában közel 200 honos. A datolya nagy mennyiségű ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, de jelentős kalcium és magnézium mennyiséget is magunkhoz vehetünk a mézédes gyümölccsel, amelynek B-vitamin, foszfor, réz, kálium, cink és vas tartalmát is érdemes megemlíteni. 

Egy datolyapálma 100 évig él, és mivel minden részét felhasználják, egy igazán hasznos növényről beszélünk. Amikor már nem terem, levágják a koronáját, a törzsből kifolyó levet felfogják és megisszák, miközben a pálmalevelekből homokfogó kerítéseket építenek. Ha valaki Tunéziában autózik a Szahara felé, biztosan találkozik az út mentén a tájnak eme jellegzetes elemeivel. Természetesen a törzs sem veszhet kárba, ebből általában fatárgyakat készítenek. 

A datolya kiválóan tárolható hűtőszekrényben, ahol akár több hónapig is eláll. Így nyugodtan betárazhatunk a karácsonyi ünnepek utánra és az újév első napjaira is, már csak azért is, mert magas rosttartalma miatt jó hatással van az emésztésre, valamint másnaposságra is hatékony gyógyír. A konyhában szintén sokrétűen hasznosíthatjuk: gluténérzékenyek kiválthatják vele a lisztet, és jó állagú süteményalapot készíthetnek a datolya húsából, illetve kiválóan alkalmazható cukorhelyettesítőként édességek receptjében.  

Tunéziában, ahol nemzeti szimbólumnak számít a datolya és a pálmája is, szinte minden étkezésnél megtaláljuk: húsok mellett, a kuszkusz részeként vagy bonbonként marcipánnal, mandulával, dióval töltve. De a magyar konyha fogásait sem kell óvnunk egy kis egzotikus behatástól! A szezonalitása miatt keresve sem találnánk jobb időpontot arra, hogy kipróbáljuk, milyen izgalmasak lesznek a megszokott karácsonyi fogásaink némi datolya hozzáadásával.  

A késes aprítóban pürésre darabolt gyümölcs egy kis lekvárral kikeverve mehet a hókifli belsejébe, mazsola helyett pedig ezúttal tegyünk mogyorónyira vágott datolya darabokat a házilag sütött kalácsunk tésztájába. Hozzáadhatjuk a párolódó kacsacombokhoz, a halak mellé köretként tálalt rizshez vagy a borleveshez. Ha nem akarunk egyből sütni-főzni a datolyával, akkor készítsünk belőle desszertet a karácsonyfára házilag: az olvasztott étcsokoládéba mártott aszalt gyümölcs sokkal egészségesebb lesz, mint a boltban kapható szaloncukrok bármelyike. 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat