napja 
 

Nyári Bernadett egyedülálló koncertje (Programajánlók - Muzsika)
Nyári Bernadett egyedülálló koncertje

A zeneterápia sokrétűen használható, kiemelten fontos terápiás módszer. A prevencióban, pszichés tünetek esetén, már meglévő testi vagy lelki betegségek szövődményeinek rehabilitációjában, vagy akár az önismereti munkában is hatékony választás lehet.

Rengeteg különböző zenei stílus létezik a világon, mint ahogy rengeteg különböző idegen nyelv is. De a stílusoktól függetlenül, a zene a legszebb nemzetközi nyelv, amely tisztává, érthetővé, kifejezővé tesz mindent, amit valami miatt nem tudunk elmondani, kimutatni vagy felszabadítani magunkban. A zeneterápia egy elképesztően erős módszer a testi-lelki gyógyuláshoz és ennek a lehetőségét mindenki megérdemli” - mondja Nyári Bernadett, a világ jelenleg egyetlen női magyar Guest Entertainer hegedűse. Bernadett 30 éves korára bejárta világot, legalább 90 országban állt már színpadon, egyedülálló játékstílusával átütő sikereket ért el világszerte. Április 26-i, első hazai jótékonysági koncertjének teljes bevételét a Mosoly Alapítvány terápiás tevékenységének támogatására ajánlja fel. Az Alapítvány terápiás foglalkozásain több módszerrel is dolgoznak, amelyeken keresztül szakembereik a súlyosan beteg gyerekeknek segítenek.

 Zenét hallgatni aktív tevékenység

Dr. Kanizsai Melinda zeneterapeuta a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának Gyermek- és Ifjúságpszichiátriáján és az Onko-hematológiai Osztályon tart foglalkozásokat. Melinda azt mondja, ahhoz, hogy a zenét terápiában használhassuk, kell egy képzett szakember, egy zeneterapeuta, az eszköz, vagyis a zene és annak elemei, valamint egy terápiás tér.

 A zeneterápia sok esetben társterápia- mondja Melinda. Ez azt jelenti, hogy ha valaki az aktív gyógyításban vesz részt, sok esetben teamben dolgozik. Én például a felnőtt pszichiátrián, mint művészetterapeuta dolgozom, de mögöttem van egy team. Ugyanez elmondható a gyermekpszichiátrián is. Itt nyilván magával a betegséggel foglalkozunk elsősorban. Ilyenkor, mint pszichoterápia kerül a zeneterápia „bevetésre”. Egészen más a helyzet viszont a gyermekonkológián, ahol a gyereknek van egy alapbetegsége. Ebben az esetben nem a „beteg” résszel dolgozunk, hanem az „ép” részeket erősítjük. A rehabilitáción is így van, ha valaki stroke után nem tud beszélni és zeneterápiával dolgozunk vele, akkor az ép részeket mozgatjuk meg, vagyis a megmaradt én-résszel és képességekkel dolgozunk.”

A szakember hozzáteszi, hogy a zeneterápiás munka lehet aktív, amikor aktívan zenélnek és mindenkinek hangszer van a kezében, az énekhangját vagy a kezét használja, amivel tapsolva ritmushangszerré változtathatja azt. Ilyenkor a szabad improvizáció, a szabad játék az elsődleges, amely lehetőséget nyújt arra is, hogy megtapasztaljuk a kapcsolódást, leválást, harmóniát, diszharmóniát, egységet, magányt. A másik módszer, hogy hallgatják a zenét. Ezt receptív zeneterápiának hívják, amikor élő zenét vagy valamilyen eszközön játszott zenét hallgatnak. 

Azért nem szeretjük ezt passzívnak hívni, mert zenét hallgatni aktív dolog,  befogadása aktív folyamat. Felnőttekkel utána többnyire arról beszélgetünk, hogy kinek milyen élmény volt hallgatni ezt a zenét, milyen emlékek, képek, színek, szagok jutottak eszébe vagy milyen érzetei, testérzetei, képélményei támadtak zenehallgatás közben. A gyerekpszichiátriában pedig a gyerekek mondják meg, hogy éppen milyen zenét szeretnének hallgatni, azt meghallgatjuk közösen és beszélgetünk vagy komplex művészetterápiás módszereket is alkalmazva az alkotásban mélyülünk el.”

 Segíts Te is!

A több mint húsz éves múlttal rendelkező Mosoly Alapítvány hiánypótló mese- és művészetterápiás szolgáltatással segíti azokat a gyerekeket és családjaikat, akiknek súlyos betegség vagy trauma következtében felborult a testi-lelki egyensúlyuk. Évente kb. 400-450 terápiás foglalkozást tartanak mintegy 800 gyerek részvételével. 

 „Zenészcsaládból származom, teljesen egyértelmű volt, hogy én is fogok valamilyen hangszeren játszani- meséli Nyári Bernadett. A bátyám Cziffra díjjal kitüntetett zongoraművész, édesapám a Magyar Állam Arany Érdemkeresztjével kitüntetett fotóművész, de ő is bejárta a világot, mint klarinétos. Én hatéves voltam, amikor elkezdtem hegedűlni, Grazban kezdtem el igazán építeni a karrieremet és még akkor eldöntöttem, hogy olyan előadóművész szeretnék maradni, aki a világ bármely pontján, bármilyen sikeres koncerttel a háta mögött felveszi a hegedűt és játszik pusztán örömből, vagy azért, hogy boldoggá tegye valaki pillanatát és a zene erejével segítsen. Ezért is döntöttem úgy, hogy az első hazai jótékonysági koncertemmel azt a célt támogatom, hogy minél több gyerek megkaphassa Magyarországon a terápiás módszert.”

 

Az április 26-án, a budapesti Lurdy Moziban megrendezésre jótékonysági koncert számos meglepetést és Magyarországon egyedülálló programelemet is tartogat a közönség részére. 

Részletek: https://www.facebook.com/events/2311053052500514/

 
<<< visszalépés
Jelenleg 8 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat