napja 
 

Megnyílt az Inkák Aranya kiállítás (Programajánlók - Kultúra)
A három milliárd forintnyi összértékű tárlat március 13-ától látható a belvárosban
Megnyílt az Inkák Aranya kiállítás

Megnyitotta kapuit az Inkák Aranya kiállítás , amely egy távoli, letűnt civilizáció több ezer éves történetét mutatja be. A tárlat anyagának jelentős része a világhírű perui Aranymúzeumból érkezett, de megtekinthetőek a hazai gyűjteményekből származó eredeti kerámiák és textilek is. A produkció egyik különlegessége a virtuális valóság részlege, Közép-Európa egyik legnagyobb virtuális játékközpontját telepíti ki a Play VR, amellyel a gyerekek játszhatnak és „bejárhatóvá” válik a például a Machu Picchu is.

 

 

Letűnt birodalmak misztikus titkai tárulnak fel a JVS Group Magyarország újabb nagyszabású interaktív tárlatán. Az Inkák Aranya kiállítás az Andok vidékét egykoron uraló népek dollármilliókat érő kincseit mutatja be, amelyek egyeseket dúsgazdaggá tettek, míg mások fejére mérhetetlen kínt és szenvedést hoztak.

Az Inkák Aranya kiállítással több száz féltve őrzött ékszer, maszk, vallási, kultikus tárgy, hatalmi jelkép érkezik Peruból Budapestre - mind-mind egykori ötvösök kezeinek alkotásai, egyik-másik értéke bőven meghaladja a 100 millió forintot, az összértékük pedig a három milliárd forintot. A Mujica Gallo alapítvány által működtetett perui Aranymúzeum páratlan arany és ezüst gyűjteménye a Magyarországon fellelhető, különleges kerámia leletekkel gazdagítva, nagyszerű betekintést adnak a felsorakoztatott kultúrák életébe, amelyek a mai Peru területén és azon túl, Közép- és Dél-Amerikában virágoztak.

Az Andok párás hegyvonulataitól az óceán sivatagos partjáig évszázadokon keresztül egyedi civilizációt építő, hatalmukat több ezer kilométerre kiterjesztő inkák az aranyban a Napot és az isteneiket látták. E ragyogó nemesfém testesítette meg számukra a meleget, a fényt, az életet. Uralkodóik, a Nap leszármazottjaiként, aranytárgyak tömegével vették körbe magukat. A különleges, már-már földöntúlinak tetsző műalkotások megidézik az európaiak érkezése előtt virágzó kultúrákat, valamint bemutatják, hogyan borította vérbe a dél-amerikai kontinenst a nemesfém csillogása.

A kincsek biztonsági konvojban, erős rendőri felvezetéssel érkeztek már megérkeztek Budapestre. A műtárgyak egy tehergép fedélzetén landoltak Ferihegyen, majd innen jelentős biztonsági kíséret mellett tették meg az utat a belvárosba. A Király utcát és környékét erre az időre hermetikusan lezárta a rendőrség. 

A tárlat egy jelentős részét a világhírű perui Aranymúzeum adta kölcsön. A több száz műtárgyat rejtő különleges dobozokkal a konvoj a repülőtérről a belvárosi KOMPLEX felé indult.  A tárgyakat elkísérte az Aranymúzeum igazgatója, valamint speciálisan kiképzett műkincs védelmi szakemberek, akik nélkül egy métert sem tehetnek a leletek. Az inka emlékekre két nap akklimatizáció vár, amelynek során folyamatosan ellenőrzik a levegő hőmérsékletét, valamint a páratartalmát. Utóbbinak folyamatosan 50% körül kell lennie, hogy a kincsek ne sérüljenek. - A tárgyakhoz kizárólag a futárok érhetnek, ők is csak speciális kesztyűben, hiszen egyik-másik tárgy 2600 éves, így a legapróbb nyomás, vagy az ujjak zsírossága is kárt tehet bennük - mondta Oláh Zsuzsanna, a kiállítást szervező JVS Group Magyarország kommunikációs igazgatója.

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat