napja 
 

Nemek és igenek - ősbemutató a Centrál Színházban (Programajánlók - Színház)
 Nemek és igenek - ősbemutató a Centrál Színházban

Nina Raine fiatal angol drámaírónő - Borisz Paszternak orosz író unokahúga - Nemek és igenek című darabjának magyarországi ősbemutatója március elején volt a Centrál Színházban. A darab főhősei harmincas-negyvenes angol ügyvédek, akik házaspárok is egyben. Puskás Tamás rendezésében olyan fantasztikus művészeket láthat a közönség a színpadon, mint Bata Éva, Lengyel Tamás, Kovács Patrícia, Pálfi Kata, Schmied Zoltán, Bereczki Zoltán és Pokorny Lia. E húsbavágóan friss darab szerte a világon indulatokat kavart, hisz kendőzetlen őszinteséggel, ugyanakkor mély empátiával mesél nőkről és férfiakról, szexről és hatalomról, nemekről és igenekről.

Edward és Kitty igazi álompár. A férfi sikeres ügyvéd, az első gyerekük éppen csak megszületett, az új otthonuk pedig magazinba illően szép. Esténként jómódú barátaik nevetésétől hangos a ház. A társaságból többen is éppen ugyanazon az ügyön dolgoznak, egy nemi erőszak tárgyalásán. A nappali lassan tárgyalóteremmé alakul, a derűs hangulat szertefoszlik, a régi barátok, a házaspárok ellenségként rontanak egymásnak.

Az Edwardot alakító Lengyel Tamás így beszél az általa megformált karakterről: „Egy sikeres és magabiztos védőügyvédet játszom, aki általában nagyon dörzsölten a saját akarata és érdeke szerint tudja irányítani a dolgokat. Erős és életvidám személyiség, aki nagy kanállal eszi az életet. A darab során azonban meg kell tanulnia, hogy ha csak felszínes, talmi dolgokkal veszi körül magát, ha a figyelme középpontjában kizárólag önmaga áll, ha nem képes odafigyelni másokra és hiányzik belőle az együttműködés, akkor azt pofára esés követi…”

„A Nemek és igenekről nekem Oscar Wilde egyik örökbecsű gondolata jut eszembe, mi szerint a világon minden a szexről szól, kivéve a szexet, mert az viszont a hatalomról szól.” – vallja Kovács Patrícia, a darab egyik női főszereplője.

„Ha van útja a boldogság elérésének, az az érdekek egyeztetésén, és nem a győzelem hajszolásán keresztül vezet. Ha mindenáron győzni akarunk, veszíteni fogunk, csak akkor nyerhetünk, ha egyezkedünk – társadalmi és párkapcsolati szinten egyaránt.” – nyilatkozta a darab kapcsán Puskás Tamás rendező.

Nina Raine 1975-ben született. Angol színházi rendező és drámaíró, Craig Raine angol költő és Boris Pasternak orosz író unokahúga, Ann Pasternak Slater költő lánya. Az Oxford Egyetemen végzett, majd Londonban a Royal Court Theatre-ben rendező gyakornokként kezdte pályáját. 2007-ben Rabbit című művéért Critics´ Circle Theatre Awarddal méltatták, mint a legígéretesebb drámaírót. Tribes című darabjáért 2012-ben Drama Desk díjat kapott kiemelkedő színdarab kategóriában, 2014-ben pedig a New York Drama Critics´ Circle legjobbi külföldi darabnak járó díját ítélték neki. A Nemek és igenek (Consent) premierje 2017 áprilisában volt Londonban, a National Theatre-ben, Ben Chaplinnel a főszerepben.

Nina Raine fiatal angol drámaírónő Nemek és igenek című darabja Baráthy György fordításában, Puskás Tamás rendezésében 2019. március 2-ától lesz látható a Centrál Színház színpadán Bata Éva, Lengyel Tamás, Kovács Patrícia, Pálfi Kata, Schmied Zoltán, Bereczki Zoltán és Pokorny Lia főszereplésével. A díszleteket Bagossy Levente, a látványt Pallós Nelli, a jelmezeket Kárpáti Enikő tervezte.

https://www.facebook.com/Szinhaz.Central/

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat