napja 
 

Egy lépéssel a nigériai internetes pénzvadászok előtt (Programajánlók - Társadalom)
Egy lépéssel a nigériai internetes pénzvadászok előtt

Az elmúlt évtizedben az internetezők száma drasztikusan megnőtt. Az eNET adatai szerint a magyar online kiskereskedelem nettó forgalma tavaly lépte át először az 500 milliárd forintos lélektani határt, ez az összeg pedig magához vonzza az internetes csalókat és pénzvadászokat.  Szerencsére online vásárlás esetében a csalók módszereit néhány alapszabály betartásával könnyen kiszűrhetjük.

4+4 jel, hogy megpróbálnak becsapni

 Ha te adsz el

 

 1.            „Üdvözlöm, John Paul lenni Nigériából. Megvenni a termékedet, nagyon érdekel.”

A hirdetett termék iránt külföldről érdeklődik SMS-ben vagy üzeneten keresztül a vevő. Ennek megfelelően angolul, vagy tört magyarsággal (fordítóprogramot használva) kommunikál, a hirdetett termék nevét sem mindig írja ki, sokszor csak „termékként” tünteti fel.

 2.                  Terel…

Jó vadászhoz híven igyekszik leterelni áldozatát a biztonságos területről, azaz az online piactér felületéről. Kéri, hogy e-mailben kommunikáljatok, ráadásul több e-mail címet használ.  A fizetés vonatkozásában rendszerint a PayPal rendszert jelöli meg, fizetését PayPal címzéssel ellátott álüzenettel igazolja, azonban a pénz nem érkezik meg számládra.

 3.                    Kéri a postaköltség utalását

Kitalált indokokkal kéri a postai szállítási díj előreutalását, amit neked már „elutalt” amit hamis visszaigazoló e-maillel támaszt alá. Ilyenkor jön jól, ha valamilyen egzotikus és igen távoli helyet nevez meg tartózkodási helyként, így a postaköltség is irreálisan magas lehet. Például, ha egy fatüzelésű kazán hirdetésre jelentkezett, a terméket pedig Ausztráliába vagy Nigériába szeretné postáztatni, akkor kezdjünk el gyanakodni.

 4.                  Olyan adatokat kér, aminek semmi köze az adás-vételhez

Személyes adatokat, banki adatokat, belépési adatokat kér tőled a vevő, kitalált indokokra hivatkozva.

 Ha vásárolnál

 

 1.           Előreutalást kér, vagy találkozhatsz vele a lakásán

Fizetésnél csak az előreutalás opciót fogadja el, személyesen nem fizethetsz. Ha készpénzes fizetésben is kiegyezik, nem nyilvános helyen szeretne találkozni, például a lakásán.

 2.                  Új szuperszámítógépet kínál 50.000 forintért, de nincs róla saját képe

Ha az eladó gyanúsan jó áron kínál általában kifogástalan terméket, akkor igaz a mondás, hogy túl szép, hogy igaz legyen. Ha nem tud a termékről plusz információval szolgálni (például garanciajegyet, számlát mutatni, vagy több, saját képet küldeni a termékről), akkor valószínűleg csalóval állunk szemben.

 3.                  „A termék nincs kifogás állapotban van.”

Fordítóprogrammal megírt eladói választ ad.

 4.                  Papír nélkül adná a kecskét

Ha élő állatot vásárolsz, minden esetben alaposan tájékozódj az állat tartási körülményeiről, valamint az egészségi állapotáról! Vásárláskor kérj számlát, írjatok szerződést, illetve kérd el az állat papírjait, szükség esetén a tartási engedélyhez kellő okiratokat.

Amennyiben a fentiek valamelyikét tapasztalod, nagy valószínűséggel csalásról van szó. Ez esetben szakítsd meg a kapcsolatot az érdeklődővel, vagy az eladóval, ne reagálj a további üzeneteire, kéréseire.

 

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 0 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat