napja 
 

Kate és Vilmos esküvői pástétomtésztája (Gasztronómia - Evés)
Jamie Oliver hete a Paprika tv-n
Kate és Vilmos esküvői pástétomtésztája

Az olimpia jegyében a brit séfeknek szenteli ezt a hónapot a Paprika tv, és a Spektrum tv-vel közösen, megismétlik Jamie Oliver számos sorozatát. Az ismétléseken túl a Paprika hétvégén kezdi a Jamie, kaja, rock and roll című új sorozatát, hétköznap esténként pedig a Jamie´s Great Britain c. sorozatot vetíti, mely a magyar keresztségben a Jamie hazatér címet kapta. Ennek első adásában láthattuk azt a gazdag és ínycsiklandó pástétomtésztát, amelyet Kate és Vilmos esküvőjére ajánlott. Íme a recept:

Hozzávalók 10 személyre. A töltelékhez: 1 kg marhalábszár a velőscsonttal együtt, 3 közepes fej lilahagyma, 2 ek. liszt, 14 dkg árpagyöngy, 2 ek. paradicsompüré, 4 dl barnasör, 1,5 l marha- vagy tyúkhúsleves, 3 ek. angol mustár, 100 g cheddar sajt (el is maradhat), 2 ek. olívaolaj, darabka vaj, só, bors, 3-3 friss rozmaring- és kakukkfűág, 3 babérlevél, 2 ek. Worcestershire szósz. A tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg marhafaggyú (helyette sertészsír vagy vaj), 10 dkg vaj, 1 tojás, só

Lábosban melegítsük össze az olívaolajat és vajat, süssük benne fél percig a felaprított zöldfűszereket, majd pároljuk benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a 2,5 cm-es kockákra vágott húst, a velőscsontot, sózzuk, borsozzuk. Időnként megkeverve süssük 10 percig. Szórjuk meg a liszttel, pirítsuk néhány mp-ig, majd adjuk hozzá a paradicsompürét. Öntsük fel a sörrel és a levessel. Ha gyöngyözni kezd, vegyük a legkisebbre a lángot, és fedő alatt főzzük 1 órát. keverjük bele az árpagyöngyöt, és fedő alatt főzzük további 1 órát. Fedő nélkül főzzük addig, amíg a hús teljesen puha nem lesz. Szedjük le a tetejéről a fölösleges zsiradékot, majd ízesítsük mustárral, Worcestershire szósszal – és ha használunk - reszelt cheddar sajttal.

Mialatt fő a ragu, készítsük el a tésztát. Ehhez gyúrjuk össze a lisztet, faggyút (zsírt), a vajat és egy jó csipet sót. Amikor egyenletes szemcséjű, morzsalékos, gyúrjunk bele 1,25 dl hideg vizet. Gyúrjuk össze, de ne dolgozzuk ki túlságosan. Műanyag fóliába csomagolva tegyük a hűtőszekrénybe.

Az elkészült raguból dobjuk ki a velőscsontot és a babérlevelet, majd öntsük át a kb. 24 cm átmérőjű, 4 cm mély pástétomformába. Tojással kenjük meg forma szélét. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagra, és egy kissé nagyobbra, mint a forma. Óvatosan emeljük át a forma tetejére, és vágjuk le a fölösleget. A szélét nyomjuk a formához, még szebb, ha „kicsipkézzük”. Kenjük meg a tészta tetejét tojással, és toljuk egy 180°C-ra előmelegített sütő alsó rácsára. 45-50 perc alatt aranybarnára sül. Kínáljunk hozzá párolt zöldségeket.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat