napja 
 

Jamie Nagy-Britanniája (Gasztronómia - Evés)
Báránycsülök perzsa módra
Jamie Nagy-Britanniája

A hatrészes sorozatban Jamie Oliver saját hazáját járja körbe, épp úgy, mint korábban tette néhány európai országban, vagy az USA néhány államában, ezért a sorozat a keresztségben a Jamie hazatér címet kapta. A Paprika tv. július 23-tól kezdi vetíteni.

Az emberek imádják a báránycsülköt. Akkor a legjobb, ha addig pároljuk, amíg a hús szinte leválik a csontjáról, közben hihetetlen ízes lesz. Ennek a receptnek a lényege a puha, omlós hús, és a sötét, ragacsos, kissé édeskés mártás. Bármilyen barnasör jó hozzá, a Guinness is, amely a lilahagymával együtt elmélyíti az ízeket. A mártás 10 csülökhöz is elég, ezért ha nagy a társaság, egyszerűen csak dobjanak a serpenyőben még néhány csülköt, és a leves mennyiségét is növeljék meg. Amit semmiképp se hagyjanak ki, az a mentaolaj, vagy a zöldhagyma. E kettő olyan, mint amikor fény gyúl az éjszakában, szó szerint felélesztik az ételt.

3 fej lilahagyma

2-3 evőkanál olívaolaj

só, bors

2 maréknyi mazsola

2 evőkanál narancslekvár

1 evőkanál ketchup

2 evőkanál Worcestershire-szósz

200 ml Guinness vagy más barnasör

6 báránycsülök (kb. 350 g-os)

8 rozmaringág

1 l csirke alaplé

kis csokor menta

2-3 evőkanál repce- vagy olívaolaj

2 szál zöldhagyma

almaecet

Fazékba olívaolajat öntünk, beletesszük a felaprított lilahagymát. Sózzuk, borsozzuk és kis lángon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a mazsolát, a ketchupot, a narancslekvárt, a Worcestershire-szósz, a barnasört, és néhány percig főzzük. Közben a besózott csülköt egy serpenyőben körös-körül megpirítjuk. Barnára sütjük, anélkül, hogy megégetnénk. Hozzáadjuk a letépett rozmaringleveleket és 1 percig tovább pirítjuk. Áttesszük a húst a fazékba, a kisült pecsenyelével és a rozmaringgal együtt. Felöntjük a levessel, majd kis lángon, fedő alatt kb. 3 órát főzzük, közben többször megfordítjuk. A mentalevelek nagy részét az olajjal, sóval, 1-2 csepp almaecettel mozsárban összetörjük. A zöldhagymát vékony karikákra vágjuk. Ha a csülök megpuhult, tálra tesszük, a mártást összeturmixoljuk. A húst tálra tesszük, ráöntjük a mártást, és megcsöpögtetjük a mentaolajjal. Zöldhagymával és a maradék mentalevelekkel megszórva tálaljuk, zelleres krumplipürét adunk mellé.

 

 
<<< visszalépés
Jelenleg 4 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat