napja 
 

100 éves a Wagons-Lits Teakfa étkezőkocsi (Utazás - Ajánló)
100 éves a Wagons-Lits Teakfa étkezőkocsi

A múlt században az időt másképp számították. Az utazás egyet jelentett a vonattal, a vonatozás életforma volt, ezek között is az Orient expressz valódi különlegességet jelentett elegáns vagonjaival. Az Orient expressz még ma, a XXI. század rohanó világában is az utazás misztikumát jelenti. Számos híresség utazott a fényűző Orienten, köztük Agatha Christie, a krimi koronázatlan királynője, Marlene Dietrich, Szergej Gyagilev,  a balettművészetet forradalmasító Orosz Balett megszervezője, Mata Hari  holland kalandornő, Václav Havel cseh drámaíró és köztársasági elnök, Josephine Baker énekesnő, Roger Moore angol színész, Liza Minnelli  amerikai énekesnő-színésznő.

Az Orient Expressz a világ leghíresebb vonata. Luxusát borsos ára miatt többnyire csak kiváltságos személyek és hírességek élvezhetik még napjainkban is. Hazánk is rendelkezik azonban egy, még ma is működőképes étkezőkocsival, ami az Orient Expressz Párizs-Budapest-Isztambul útvonalán már számos utat megtett. A magyar Teakfa Orient Expressz Étkezőkocsi (WR 2347) idén ünnepli 100. születésnapját. A vagont hazai és nemzetközi összefogással sikerült eredeti pompájában felújítani.

A jeles napra teljes pompájában, és korabeli stílusában felújított, a világon egyetlen üzemképes Orient étkezőkocsi hivatalos átadására május 11-én került sor Budapesten, a Vasúttörténeti Parkban. Lord Faulkner, a Lordok Háza elnökhelyettese, országgyűlési képviselő, az Angol Nosztalgiavasút Szövetség (Heritage Railway Association) elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy ilyen szépen felújított, eredeti állapotába visszaállított vasúti kocsit, mint ez, világszerte is keveset látni. Este a születésnapi különvonattal mondtak köszönetet a Wagons-Lits Teakfa étkezőkocsi felújítását támogatóknak és közreműködőknek. A születésnapi különvonat 2012. május 11-én este Gödöllőre, a Királyi Váróba érkezett. Ezen kivételes alkalomból a „Gyertyafény Expressz” vacsoravonat szerelvényét a híres Orient Expressz (Venice-Simplon) étkezőkocsijai ékesítették, melyek egy nappal korábban érkeztek Budapestre. A világhírű vonat pazar miliőjét a külföldi és belföldi politikai, valamint gazdasági élet szereplőin, hazai és külföldi vasutak és múzeumok képviselőin, és a felújítás támogatóin kívül bárki élvezhette, aki megváltotta 25-50 ezer forintos jegyét a születésnapi mozgó vacsorára.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 2 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat