napja 
 

Eltávozott a ?Halhatatlan? ? Elhunyt Bicskey Lukács (Sztárok - Hírek)
Eltávozott a ?Halhatatlan? ? Elhunyt Bicskey Lukács

Eltávozott a ’Halhatatlan’ – Elhunyt Bicskey Lukács

 53 éves korában, szerda hajnalban elhunyt Bicskey Lukács színművész. Néhány hónapja súlyos betegséggel küzdött, novemberben lemondta minden előadását az Újszínházban.A nagyközönség többek között az Argo című filmnek köszönhetően ismerte meg, melyben a halhatatlan Pszichót alakította, sajnos azonban az Argo2 bemutatóját már nem élhette meg. Szerető felesége, Pethő Kincső színésznő és három lánya, Lili, Zsófia és Míra Rasdi gyászolja a színészt.

 Bicskey 1961. május 11-én született Szegeden, és ugyan Károly néven anyakönyvezték, ám később felvette a Lukács nevet. Erről viccesen a következőket mesélte egy interjújba: „Én törzskönyvileg Károly vagyok. Veszprémben a vezető színészt szintén Bicskey Károlynak hívták, ezért azt mondta az igazgató, hogy ugyanazzal a névvel nem szerződhetek hozzájuk. Törtem a fejem, aztán nagyapám apjának a nevét választottam.”

Gyermekkorában tehetséges tornász és pantomimes volt, csak később választotta a színészetet. Főként drámai színházi szerepekben játszott, mint Moliére Tartuffe-je, Szophoklész Antigonéja, illetve majdnem fél tucat Shakespeare-darabban is szerepelt, többek között Macbeth-ként vagy Rómeóként. 1996-ban fedezte fel jellegzetes arcát az amerikai és angol filmipar.

 Aktív évei alatt több külföldi filmben játszott, mint magyarban. Szerepelt együtt Jeremy Ironsszal, Annette Benning-el (Csodálatos Júlia), Whoopi Goldberggel, Michael Yorkkal (Időgéppel a lovagkorba), Ornella Mutival (A végső játszma), Christopher Lamberttel (A harag napja), Channing Tatummal, Donald Sutherlanddel (A sas) is. A mozifilmek mellett gyakran játszott külföldi sorozatokban, láthattuk a Drakula, a Robin Hood és Borgiák egyes epizódjaiban.

Gyakran vállalt szinkron szerepeket is, számtalan külföldi kasszasiker szereplőinek kölcsönözte különleges hangját. Legemlékezetesebb munkái közé tartozik Jar Jar Binks szinkronizálása a Star Wars-filmekben.

Első magyar filmszerepében József Attilát játszotta (József Attila: Csodagyereknek tartottak, pedig csak árva voltam). Később feltűnt több magyar sorozatban, látható volt aHacktion-ben, a Tűzvonalban és a Barátok köztben is. A TV mellett sok magyar mozifilmben is játszott: Sacra CoronaCsak szex és más semmiSzőke kóla.

2004-ben jött az igazi áttörés, amikor Árpa Attila Argo című filmjében ráosztotta hallgatag bűnöző, Pszicho szerepét. Utolsó filmjében, az Argo2-ben a legemlékezetesebb karakterében láthatjuk.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 2 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat