napja 
 

Agyserkentő ételek ? energia az agynak (Egészség - Wellness)
Agyserkentő ételek ? energia az agynak

Az agy fő tápláléka a glükóz, amit elsősorban a szénhidráttartalmú élelmiszerekből nyerünk. Ilyen a kenyér, a tészta, a burgonya, a rizs, a cukor, a keményítőtartalmú zöldségek és gyümölcsök. Az agynak a megfelelő működéshez azonban nemcsak szénhidrátokra van szüksége, hanem minden tápanyagra. A Nestlé svájci kutatóközpontjának (Nestlé Research Center) tudósai is megerősítették, hogy a megfelelő táplálkozás szerepe sokkal nagyobb jelentőséggel bír az agyi funkciók javításában, mint ahogy korábban feltételezték.Összegyűjtöttük, hogy az egyes ételcsoportok mellett melyek azok a tápanyagok, amelyek fokozottan segítik az agyműködést.  

Tiamin és Niacin (B vitaminok): szükségesek az idegi működésekhez. Forrásaik: máj, teljes értékű gabona, hüvelyesek, élesztő, hús, zöldségfélék. 

Cianokobalamin (B12 vitamin): az idegrendszer megfelelő szerkezetének kialakításához és működéséhez szükséges.Forrásai: állati eredetű élelmiszerek.

C vitamin: a megfelelő idegi működésekhez szükséges. Forrásai: zöldpaprika, saláta, zöldségfélék (pl. brokkoli, káposzta), friss gyümölcsök, citrusfélék, petrezselyem, csipkebogyó.

Réz: a megfelelő idegi működéshez szükséges. A réz szerepet játszik a vaslebontásban és az agyműködésben. Hiánya anémiát (vérszegénységet) okoz, amely a szervek elégtelen oxigénszállításával jár együtt. A rézhiány az immunválaszt, vagyis szervezetünk védekezőképességét is rontja, és változásokat idéz elő az agy bizonyos kémiai receptoraiban, továbbá csökkenti a neurotranszmitterek (ingerületátvivő kémiai anyagok) szintjét. Forrásai: máj, hüvelyesek, gabonafélék.

Jód: hiánya szellemi visszamaradottságot idéz elő. Forrásai: jódozott só, tengeri halak, kagyló.

Mangán: nyomelem, amely szerepet játszik a szénhidrátok lebontásában és az agyműködésben. Forrásai: teljes értékű gabona, dió, mogyoró.

Omega 3 zsírsavak: fontos szerepet játszanak az idegrendszer egészséges működésében. Egyes tudományos kutatások antidepresszáns hatást is tulajdonítanak neki. Forrásai: tengeri halak, egyes növényi olajok, például a repce, vagy a lenmagolaj.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 5 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat