napja 
 

Széll Tamás bejutott a Bocuse d'Or döntőjébe (Gasztronómia - Evés)
Példátlan magyar siker
Széll Tamás bejutott a Bocuse d'Or döntőjébe

Példátlan siker: Széll Tamás továbbjutott a  kulináris világ legnagyobb presztízsű szakmai versenye, a Bocuse d’Or brüsszeli európai döntőjéből a lyoni 2013-as világdöntőbe! Győzelme óriási bravúr, hiszen  a Bocuse d´Or történelme során még sohasem volt példa arra, hogy a döntőben magyar séf is versenyzett volna.

A Brüsszelben megrendezett európai döntőn 19 ország képviseltette magát, akik közül kilencedik helyen jutott be a világdöntőbe Széll Tamás, a budapesti Michelin-csillagos Onyx étterem séfje. A győzelmet a következő, szabadtartású csirkéből és doveri nyelvhalból készült versenyfogások kiváló minőségű és látványos elkészítése hozta meg a számára: Feketelábú csirke sült, Libamáj-zöldalma terrine csirkecombból készített rilette-tel, Csicsókapüré céklazselével, Rakott répa és ördögszekér gomba „fekete földdel”, zöldségekkel, Burgonya és karamellizált mogyoróhagyma trüffellel, valamint Nyelvhal zöldborsós garnélasalátával, Osztrigazselé sáfrányos burgonyával és spárgával, Garnélával és sültpaprikával töltött articsóka, karfiolpüré, brokkoli carpaccio magyar tok kaviárral. Az ételek újszerűsége és harmóniája mellett megjelenítésük is kiemelkedően fontos szempont volt a szaktekintélyeket felvonultató zsűri számára. 

A 29 éves Széll Tamás igen rövid idő alatt bejárta a különböző konyhastílusok széles skáláját. Megismerte a hideg és a melegkonyhai technológiákat, amiket a napi gyakorlatban is használ. Sok időt töltött gourmet színvonalú hentes műhelyekben, ahol az étlapon előforduló húsok, halak bontását, sajátosságait tanulhatta. Legmélyebben azonban a gourmet melegkonyha és hidegkonyha területét ismeri, és ismereteit folyamatosan bővíti. Nagy rendszerességgel látogatja a szakmai kurzusokat, és szabad idejében a Michelin csillagos vendéglőket. Fiatal kora ellenére számos elismerést vívott ki magának. 2003-ban megnyerte a hazai Chaîne des Rôtisseurs szakácsversenyt és képviselte Magyarországot a dél-afrikai döntőn. 2008-ban és 2010-ben a Hagyomány és Evolúció szakácsversenyt nyerte meg, mely a legrangosabb hazai melegkonyhás megmérettetés. Brüsszeli győzelme a magyar gasztronómiában eddig példátlan eseményt hozott el: első magyarként ott lesz a Bocuse d’Or jövő januári, lyoni világdöntőjében. Felkészülését Geir Skeie norvég séf, a Bocuse d’Or 2009-es győztese segítette, aki csaknem két hétig „edzette” a magyar trónkövetelőt. A felkészüléséhez, illetve a versenyhez a doveri nyelvhalat, a szabadtartású csirkét, illetve minden további alapanyagot a legfrissebb és legmagasabb minőségben a METRO Kereskedelmi Kft. biztosította. 

A  világverseny döntőjét 12 európai, és 8 ázsiai, ill. amerikai séf fogja vívni 2013 januárjában.

 
<<< visszalépés
Jelenleg 1 olvasó böngészik a portálon
  Rólunk Kapcsolat